IldisVans

קטלוניה- הלאומיות הבוערת

המון אנשים שמגיעים לכאן מתעניינים בכל נושא עצמאות קטלוניה, נושא שהופיע לא פעם בחדשות בישראל.. בשביל להבין את רגשות העצמאות הקטאלנית אנו צריכים להבין את הייחוד התרבותי שנמצא בחבל ארץ זה ולהבין קצת היסטוריה.

קטלוניה נמצאת בצפון-מזרח ספרד, על חוף הים התיכון. היא גובלת בצרפת ובמחוז אראגון שבספרד. ברצלונה היא העיר המרכזית והגדולה ביותר בקטלוניה, עיר תיירותית וכלכלית מאד חשובה, שבה גרים כמעט 2 מיליון תושבים.

 

עכשיו, ובשנים האחרונות מתחולל מתח פוליטי גדול בין קטלוניה לממשל המרכזי של ספרד. הרבה קטלאנים רוצים עצמאות ולהפוך למדינה נפרדת, רוב האנשים מכירים את הסיבות הכלכליות כמו מיסים גבוהים שהם משלמים לספרד. אך יש גם היבטים תרבותיים והיסטוריים לעניין הזה.

העם הקטלאני התפתח באזור הזה כבר בימי הביניים, עם שפה ותרבות ייחודיות. במשך השנים היו כאן ממלכות שונות שקמו ונפלו, ולתקופות ארוכות קטלוניה הייתה ממלכה עצמאית.

בתקופת ימי הביניים התרחבה מאוד ממלכת אראגון, שכללה גם את קטלוניה. המלכים הקטלאנים כבשו שטחים נרחבים בספרד ובים התיכון,  ויצרו אימפריה ימית ומסחרית משגשגת. הייתה פריחה גדולה בתרבות, באדריכלות גותית ובמסחר. ברצלונה הפכה לנמל הגדול ביותר באגן הים התיכון ומרכז כלכלי שוקק.

אבל האיחוד עם קסטיליה ב-1479 ליצירת ספרד המודרנית, הביא לירידת כוחה של אראגון-קטלוניה ולדיכוי תרבותי ופוליטי שהוביל לתסיסה לאומית שנמשכת עד ימינו.

רק במאה ה-18, עם מלחמות ונישואין בין משפחות מלוכה, קטלוניה איבדה לבסוף את עצמאותה והפכה לחלק מספרד. אבל התרבות והשפה הקטלאנית המשיכו להתקיים.

במהלך המאה ה-20 היו כמה ניסיונות של הקטלאנים להילחם לעצמאות, במיוחד בתקופת הדיקטטורה של פרנקו. פרנקו דיכא בכוח את הלאומיות הקטלאנית ואסר על שימוש בשפה.

אחרי נפילת הדיקטטורה וחזרה לדמוקרטיה בספרד, התחדש המאבק הקטלאני לעצמאות בעוצמה גדולה יותר, מה שמביא אותנו לסיטואציה הנוכחית.

כשתטיילו בקטלוניה, וככל שתתרחקו מהעיר הגדולה הרחק אל כפרי האבן האבודים, אתם תחילו בייחוד של התרבות הקטלאנית. בין אם זה שפה, אוכל, משקאות ואנשים

המטבח הקטלאני הוא מטבח מפותח ועשיר המשלב יתרונות של אוכל הים-תיכוני עם מגוון של טכניקות קולינריות וחומרי גלם ייחודיים. כמה מהמאכלים המוכרים הם פאייה של פיאות ים או בשר (מחבת רחבה עם אורז), תבשילי בשר שונים ועוד. בנוסף יש את הרטאפייה שזה ליקר עשבים מקומי שמומלץ לטעום אחרי האוכל.

השפה הקטלאנית היא שפה רומאנית (לטינית) שהתפתחה יחד עם העם הקטלאני בימי הביניים. יש לה כתיב ייחודי ומבנה דקדוקי שונה במקצת מספרדית. כיום הקטלאנית מדוברת על ידי כ-10 מיליון בני אדם בעיקר בקטלוניה שבספרד, אבל גם בחבל ולנסיה, באיים הבלאריים באנדורה ובמובלעת הקטלאנית שבצרפת.

בזמן שלטון הדיקטטור פרנקו, השימוש בשפה הקטלאנית נאסר והיא דוכאה באלימות. רק לאחר החזרה לדמוקרטיה בספרד בסוף שנות ה-70, השפה עברה הכרה רשמית ותחיה תרבותית. כיום הקטלאנית היא נדבך מרכזי בזהות הלאומית הקטלאנית.

אז למה אתם מחכים? קטלוניה והפירנאים מעניינים אותכם? דרום ספרד? צפון ספרד? אם באמת מעניין אותכם לטייל בספרד ולחוות את התרבות המקומית לעומק, להגיע למקומו לא מתויירים ולהיות הכי קרוב לטבע, אנו מזמינים אותכם לראות את אופציות הואנים שלנו ולחוות טיול יחיד במינו!